Ga naar de inhoud

Hoe een steak bakken?

Ik heb altijd moeite gehad met een steak deftig te bakken. Te rood met bloed (vinden te kindjes niet leuk) of te doorbakken en taai. Via Google zocht ik een “vintage” filmpje op van Piet Huysentruit en ja, zijn tips deden het. Heb ze twee keer gevolgd en twee keer een lekkere steak 🤩.

Wat zijn de tips die het ‘m deden:

  • Kruiden (met peper en zout): niet belangrijk op het vooraf of achteraf is. In het filmpje kruidde Piet één kant en bakte die en terwijl die bakte, kruidde hij de andere kant.
  • Piet gebruikt véél boter. Uitleg was voornamelijk voor de saus achteraf, maar komt allicht ook de smaak ten goede.
  • Geen tefalpan, maar een aanbakpan.
  • Het vuur staat eerst op 7 om de boter toe te laten volledig te smelten voor ze lichtbruin gaat kleur. Doel is dit gelijkmatig gebeurd. Wanneer alles gesmolten is, zet je op 9 (maximum).
  • Vlees erin leggen en de ene kant “een paar minuten” laten liggen. Het vlees moet dichtgeschroeid, zodat het vocht erin blijft. Terwijl de andere kant ook kruiden (zie hoger).
  • Als de boter aan de zijkanten verbrandt, voeg dan nog wat toe: dat koelt de temperatuur af en stopt de verbranding.
  • Draai het biefstuk en braad ook de andere kant.
  • Cuisson: voel aan je vlees met de truck van de huidplooi tussen wijsvinger en duim.

Bij mij werkt het! Succes!

Geef een reactie